An de an, din 1994, Ziua Mondială a Educaţiei este sărbătorită la 5 octombrie, marcând semnarea, în 1966, a „Recomandării UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor”. Educaţia transformă vieţi şi se află în centrul misiunii UNESCO de a construi pacea, de a eradica sărăcia şi de a stimula dezvoltarea durabilă.
Este pentru al treilea an consecutiv când Asociația TOTUL ESTE POSIBIL aniversează acest eveniment, în anii anteriori organizația reușind să realizeze o tabără pentru elevii olimpici și să ofere cărți celor mici. Deși este pentru al doilea an sărbătorită în pandemie, împreună cu profesorii s-au găsit cele mai sigure modalități pentru a marca această zi într-un mod cât mai plăcut pentru copii (toate evenimentele s-au desfășurat în avans cu o zi, ziua de 5 octombrie fiind o zi liberă pentru elevi și profesori).
Astfel, la scurt timp după încheierea campaniei prin care peste 2.000 de copii din medii vulnerabile au fost ajutați să înceapă noul an școlar, asociația a demarat o acțiune pentru a marca acest eveniment special în mediul școlar.
„De Ziua Mondială a Educației ne-am dorit să oferim copiilor una dintre cele mai frumoase zile petrecute la școală, zi de care să își amintească peste ani. Misiunea noastră privind educația este să o facem accesibilă tuturor copiilor, într-un mod cât mai plăcut”, a precizat Eliza Nițescu, membru fondator TOTUL ESTE POSIBIL.
Nefiind o campanie socială, toate clasele dornice să se alăture campaniei s-au putut înscrie. Înregistrarea s-a făcut în baza unui formular dedicat, care a rămas deschis numai 24 de ore, din cauza lipsei de fonduri pentru a putea include mai mulți elevi în această acțiune. Un număr de 828 de elevi de la școli și centre pentru copii din județele Dâmbovița, Tulcea, Galați, Mureș, Prahova, Argeș, Vâlcea și Călărași s-au bucurat de jucării, cărți, jocuri educaționale, instrumente digitale, costume de rol, baloane și dulciuri.
„Dorința noastră a fost să acoperim o arie cât mai mare de abilități, de aceea donațiile asociației au constat și în articole pentru sport, precum mingi, biciclete, trotinete sau skateboarduri, dar și articole muzicale, hărți sau costume pentru jocurile de rol, ca un mesaj despre faptul că educația este puntea către orice viitoare meserie. Fiecare clasă a primit și o jucărie mai mare, mascota clasei”, a detaliat Eliza Nițescu, aducând și mulțumiri calde tuturor celor care donează articole ce fac posibile astfel de acțiuni.
În județul Dâmbovița darurile au fost duse copiilor de doi tineri care au parcurs cumulat 1.100 de kilometri pentru educație, având ca scop și strângerea de fonduri pentru a ajuta demersurile TOTUL ESTE POSIBIL de a ajuta elevi și instituții de învățământ.
Claudiu Belețoiu a finalizat TOR DES GLACIERS, o cursă de 450 de kilometri, cu 32.000 metri diferență de nivel (urcări cumulate) pe poziția a treia.
Ciprian Tiron a Parcurs Camino Portughez, un drum inițiatic de 650 de kilometri.
Deși niciunul dintre ei nu locuiește în județul Dâmbovița, amândoi și-au dorit să contribuie până la capăt pentru educație și să doneze personal copiilor lucrurile pregătite pentru ei.
O zi petrecută altfel la școală, liceu sau grădiniță a fost astfel posibilă. S-au jucat jocuri, s-au citit povești și s-au savurat momente frumoase, așa cum școala ar merita să ofere zi de zi copiilor.